Dit zijn onze vakken
Wat leer je precies bij Onderzoeken en Ontwerpen en wat doe je bij Kunst-theater?
Klik hieronder op de verschillende vakken en ontdek wat ze jou te bieden hebben!
Bewegingsonderwijs
Bij bewegingsonderwijs gaat het er niet om of je heel goed bent in een bepaalde sport. Je leert je klasgenoten beter kennen, leert goed samenwerken en doelen stellen. Maar je leert bijvoorbeeld ook om je eigen grens aan te geven. Natuurlijk ben je bij dit vak lekker in beweging! In de wintermaanden sport je in de gymzaal. Zodra het warmer wordt en het zonnetje schijnt, ga je lekker naar buiten om te sporten op het veld.
Er is een groot aanbod in keuzemodules: van frisbee tot ringzwaaien, van racketsport tot minitrampolinespringen en van verspringen tot freerunnen. Keuze genoeg! En bij de stermodules kun je bijvoorbeeld kiezen voor duursporten, aangepaste sporten of circus.
Je houdt jouw leerproces bij via de Sportfolio-app. Klik hier voor een korte uitleg.
Duits
Hallo, wie geht ‘s? Bij Duits leer je niet alleen de taal. Je ontdekt ook veel over het land, de cultuur en de inwoners van Duitsland. Dit doe je op verschillende manieren, door te luisteren, spreken, lezen en schrijven. Een nieuwe taal leren is heel leuk en uitdagend!
Na het eerste jaar kun je jezelf al voorstellen en kun je bijvoorbeeld zelf je eten bestellen in een Duits restaurant. Zo ben jij helemaal klaar voor jouw vakantie bij onze oosterburen!
Engels
Misschien heb je op de basisschool al Engels. Bij ons ga je weer een stapje verder. Engels is wereldtaal nummer 1 en dus belangrijk dat je het goed kunt spreken, lezen en schrijven. In de stermodules kun je kiezen voor Cambridge Engels. Als je in klas 1 en 2 verschillende stermodules volgt en goed afsluit, bereid je je voor op de officiële Cambridge examens. Handig voor later. So… let ’s go for it!
Frans
Ken je al wat woorden Frans? Vast! Croissant, toilet, trottoir, baguette, accent, ambulance en vast nog meer! Maar om er zinnetjes mee te maken, zodat je bij de Franse bakker ook een paar croissantjes kunt kopen tijdens je vakantie, dat leer je bij het vak Frans. Natuurlijk leer je deze mooie taal niet alleen spreken. Je gaat ook aan de slag met schrijven en lezen.
Klassieke talen (gymnasium)
Heb je een vwo-advies en kies je voor het gymnasium? Dan krijg jij het vak klassieke talen. In de brugklas begin je met Latijn. In leerjaar 2 komt daar Grieks bij. Het zijn oude talen, die nu niet meer worden gesproken. Toch is het heel leerzaam om je in Latijn en Grieks te verdiepen. Het is echt een puzzel om achter de betekenis van de woorden te komen en de zinnen te ontcijferen.
Latijn helpt je ook om woorden in het Frans, Duits, Engels of Nederlands beter te leren. Veel woorden komen uit het Latijn. Als jij je eenmaal verdiept hebt in alle prachtige verhalen over de Romeinen en de Griekse goden, dan snap je heel goed waarom onze leerlingen dit vak zo leuk vinden!
Kunst - beeldend
Bij het vak beeldende kunst ga je op een creatieve ontdekkingstocht. Je leert om kunst te maken, te bekijken, te ervaren en te beleven. Je gebruikt hierbij verschillende materialen, zoals inkt, fotografie en verf. Hoe zie jij jezelf en hoe kun je dat in beeld brengen? Het levert heel verrassende portretten op! Je ziet enkele voorbeelden in de gangen tijdens je virtuele wandeling door ons schoolgebouw.
Enkele voorbeelden van de keuzemodules voor beeldende kunst: wonen om te dromen, dieren in de kunst en de fotowedstrijd voor het Rijksmuseum. Bij de stermodules kun je bijvoorbeeld kiezen voor mode of het drukken van je eigen sprookjesboek!
Kunst - muziek
Muziek op het Eligant is heel veel doen. In de eerste twee jaar ga je aan de slag met alle popinstrumenten: gitaar, piano, basgitaar en drumstel. Zang maakt de band compleet! Ook maak je kennis met muziek van over de hele wereld. Kijk maar eens naar het filmpje van onze leerlingen in een echte Cubaanse ritmeband!
Kunst - theater
Theater is spelen, ontdekken, nieuwsgierig zijn, uitproberen en creatief zijn. In de lessen leer je over verschillende theaterstijlen en je probeert ze ook uit! Zo leer je hoe je je stem kunt gebruiken, je fysiek & mimiek (je houding, emoties en nog veel meer).
We gaan de speelvloer op en gaan aan de slag met allerlei opdrachten. Vind je het spannend om te presenteren? Geen probleem, bij theater bouwen we het rustig op en durf je steeds meer! Ook hebben we modules waar je achter de microfoon zit in plaats van op het podium staat. Theater op allerlei manieren!
Enkel voorbeelden van de keuzemodules voor Theater: Spelen met de elementen, Romeo and Juliet en Zet je masker op! Wil je nog meer Theater? Dan kun je bij de stermodules bijvoorbeeld kiezen voor Musical, Harry Potter of 13 in de oorlog.
Mens en wereld
Wat gebeurt er in de wereld om je heen? Waar kom je vandaan en waar ga je naar toe? Bij mens en wereld (M&W) kijk je naar het verleden, het heden én de toekomst. Het is een combinatie van aardrijkskunde en geschiedenis. Je houdt je onder andere bezig met cultuur, klimaten en Zutphen van vroeger en nu.
Bij de keuzemodules van M&W kun je bijvoorbeeld kiezen uit prehistorie, weer(extremen) en het oude Egypte. De stermodules gaan onder andere over 1940-45, het starten van je eigen onderneming en filosofie.
Nederlands
Bij Nederlands werk je aan verschillende vaardigheden, zoals lezen, schrijven, spreken, kijken en luisteren. Ook bij dit vak werk je met modules. Een voorbeeld is de basismodule over klimaatverandering. Omdat we lezen zo leuk en belangrijk vinden, start je elke dag het tweede maatwerkuur met het lezen van een zelf uitgekozen boek. In onze mediatheek vind je altijd een boek van jouw keuze. Neem ook daar een kijkje in deze virtuele tour!
Onderzoeken en ontwerpen
Onderzoeken en ontwerpen (O&O) krijg je in ons mooie technasium. Het technasium is een grote open ruimte met een werkplaats, een presentatieruimte en heel veel plekken waar je zelfstandig of in groepjes werkt. Natuurlijk leer je eerst hoe je alle machines in de werkplaats veilig kunt gebruiken. Bij O&O ga je aan de slag met opdrachten uit de praktijk, zoals een onderzoek naar onze gezonde kantine.
Bij de stermodules van O&O kun je bijvoorbeeld kiezen voor dierenhotel, basisbiologie en groene vingers.
Na schooltijd mag je sleutelen aan de kart die we gaan ombouwen naar zonne-energie!
Wiskunde
Op de basisschool krijg je rekenen. Dat heb je nodig om verder te gaan met wiskunde op de middelbare. Bij wiskunde is het heel belangrijk dat je uit kunt leggen hoe je aan een antwoord komt. Om sommen op te lossen werk je met verschillende regels, formules en stellingen. Je moet uit een volle gereedschapskist steeds op zoek naar welk gereedschap je kunt gebruiken om een som op te lossen. Een uitdagende en creatieve zoektocht!
Bij de keuzemodules van wiskunde kun je bijvoorbeeld kiezen voor geheimschrift, darten of cartografie.